יום חמישי, 7 בינואר 2016

האנשה טכנולוגית

היוטיוב שלח לי עכשיו את השיר הבא:


רגע,רגע.. יוטיוב לא שלח לי. אני נרשמתי מתישהו לערוץ של יציאת חירום והם העלו את הסרטון הזה ואיזה אלגוריתם - צד שלישי דומם - עשה את עבודתו והסרטון הגיע אליי למייל. 
כל זה נכון ואני יודעת את זה בשכל אבל ברגש או במחשבה האוטומטית הראשונית, המען במייל היה יוטיוב ולכן יוטיוב "שלח" לי.
זה לא רק היוטיוב, הווייז "אומרת" לי מה לעשות, וגוגל "מודיע" לי אם מישהו, גם אם זו אני, נכנס למייל שלי ממחשב אחר.  

בספר "קול למתים" שהוא אחד מספרי ההמשך של "המשחק של אנדר" מתקיימת ישות שבויקיפדיה על הספר מתוארת כ"אינטילגנציה מלאכותי שנולדה מתוך רשת המחשבים העולמית". וכך היא (הדמות שלה מצטיירת כנשית) והיחסים שלה עם אנדר מתוארים בספר: 


הוא אהב אותה, צעירה, נקיית פנים, כנה, מתוקה, ילדה שלא תתבגר לעולם, חיוכה שובר לב בביישנותו. המשדר המיידי ילד אותה. אפילו רשתות מחשבים עולמיות לא פעלו במהירות העולה על מהירות האור, וההתחממות הגבילה את כמות הזיכרון ואת מהירות פעולתן. אך המשדר היה מיידי ומחובר לכל מחשב בכל עולם שהוא. ג'יין מצאה את עצמה תחילה בין הכוכבים, מחשבותיה משחקות בין הויברציות של רשת התקשורת המיידית... .. היא דיברה איתו [אנדר] והוא היה חביב אליה; היא הראתה לו את הפנים שהמציאה לעצמה, והוא אהב אותה; עתה היו חיישניה מחוברים לעגיל באוזנו, כך שתמיד היו יחד. היא לא הסתירה מפניו סודות; הוא לא הסתיר מפניה סודות.

מזכיר מאוד את Her, שם תוכנת מחשב, סמנת'ה, בקולה של סקרלט ג'והנסון, שאמורה להיות מעין תוכנת התארגנות של ת'יאדור, חואקין פיניקס, ומתפתחים יחסים ביניהם כשכל הזמן נמצאת שם שאלה אילו יחסים יכולים להירקם בין איש לתוכנה.  




גם הספר, שבאופן מופלא מצליח לגעת בנושא, על אף העובדה שנכתב בשנות השמונים וגם הסרט מגיעים מז'אנר בידיוני אבל מעוררים את השאלה - האמנם? האם ייתכן שנרגיש משהו כלפי עלי טכנולוגי? ושהרגש הזה יהיה אמיתי? 
נשמע מופרך, וגורי אלפי הפליא להעצים ולחבר את זה למציאות: 


יש משהו קל בהאנשה של כלים טכנולוגים כאלו ואחרים. לרוב אנו קובעים את האופן שבו הם פונים אלינו ואז קל יותר להתחבר ולהלביש עליהם תכונות שאנו מייחסים לעצמנו, ומכאן ועד לתחושה עמוקה של הבנה ואמפתיה הדרך קצרה. ממש על בסיס זה המציא אלן טיורינג את המבחן שלו, המהווה מדד לבינה המתקיימת במכונה המבוססת על בינה מלאכותית. כלומר, מבחן הבודק האם מכונה יכולה לעבוד עלינו שהיא אנושית. 

האם ג'יין הייתה עוברת את מבחן טיורינג? וסמנת'ה? יכול להיות שכן. יוטיוב וווייז עוד רחוקים מכך, אבל הם כאן, מוצאים את דרכם הקטנה והעיקשת אל ליבנו האנושי. 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה